Milá sýrařská legenda

5.2. 2020 Veronika Lencová 1366x

Výroba sýrů je umění staré možná 10 000 let, tuto dovednost prý ovládali již staří Egypťané a přesto dnes mnoho lidí neví jak si doma připravit svůj vlastní sýr. Přitom v dobách nedávno minulých se domácí sýr připravoval zcela běžně, dnes se již ovšem jeho výroba (alespoň u nás) převážně přestěhovala do průmyslových výrob.

V současnosti se však situace začíná pomalu vyvíjet opačným směrem a spolu s nově vznikajícími farmami krav, koz a ovcí, které mají často charakter rodinných ekofarem, vznikají i malé sýrárny, produkující kvalitní domácí sýr.

Mnoho lidí si chce zkusit vyrobit doma svůj vlastní sýr pouze ze zvědavosti.

Většina sýrařských autorit a historiků tvrdí, že sýr byl nejdříve vyráběn na středním východě. První typy sýra byly ze zkyslého mléka a to brzo poté co lide přišli na to, že mohou svá domestikovaná zvířata podojit a získat tak mléko. Stará legenda praví, že sýr byl „vynalezen“ neznámým arabským nomádem. Říká se, že měl měch naplněný mlékem, aby vydržel cestu na koni přes poušť. Po pár hodinách jízdy zastavil, aby uhasil svou žízeň, jenže zjistil že se mléko srazilo na bledou vodovatou tekutinu a pevné bílé hrudky. Protože měch byl vyroben z žaludku mladého zvířete, obsahujícího srážecí enzym známý jako rennin, mléko tedy bylo účinně rozděleno na sýřeninu a syrovátku kombinací renninu, horkého slunce a houpavými pohyby koně.

Dnes již nevíme kdy byla poprvé výroba sýra vynalezena, ale jedná se o umění velmi staré. První sýry nebyly sýry jaké známe dnes, ale sraženina v syrovátce. Sraženina a syrovátka jsou produkty vzniklé sražením mléka. Sraženina je pevná a syrovátka tekutá. Tyto produkty byly také běžnou součástí stravy ještě před padesáti lety. Dosud je jedí v mnoha částech USA a mnoha zemích třetího světa.

Už na Egyptských hieroglyfech jsou znázorněni dělníci vyrábějící sýr. Ve starých dobách se syrovátka konzumovala ihned a sraženina se solila nebo sušila, aby ji bylo možno dobře uchovat. Římští legionáři, kteří byli velmi zruční, rozšířili umění výroby sýra do Evropy a Anglie. Během středověku se toto umění velmi rozšířilo v klášterech a feudálních státech celé Evropy. Mniši se také stali největšími inovátory sýra a díky nim máme dnes na pultech obchodů tolik různých druhů a variant sýrů. Během renesance utrpěl sýr značný úpadek popularity a byl prohlašován za nezdravý, jeho obliba však znovu vzrostla ve století devatenáctém, v této době se také výroba začíná stěhovat z farem.

Pokud se chcete naučit vyrábět váš sýr přihlašte se na náš kurz… http://naprazdninach.cz/kurz-vyroba-syru/

  • Nadpis formuláře

    Text formuláře

  • Kategorie