Hlavatce 37, Hlavatce | +420 732 682 544 | lencova.veronika@seznam.cz

Kurz: Výroba sýrů a to jak pro začátečníky tak pokročilé 

Při výrobě jogurtů a sýrů vysvětlíme proč je důležité dodržovat správné technologické postupy. 

  • Dozvíte se historii a původ a výrobu jogurtu a pokrmů z něj vyrobených.
  • Dozvíme se trochu teorie (například o vzniku sýra, historii sýraření a jak to vlastně celé vzniklo kdy a kde
  • Pak začneme vyráběr másla, jogurty, farmářské sýry, grilovací sýry, ricottu, jadel i korbáčky...
  • Strávíme spolu hezký den popř. dopoledne
  • Dáme si společně čaj i kávu a o sýrech si popovídáme
  • Každý kdo si koupí kurz dostane moje recepty Sýry od A do Z
  • Každý kdo bude mít zájem dostane EBOOK  Moje sýry

Kurzy v Českých Budějovicích, Tyršova 15, Suché Vrbné

 

Kurzy v Praze - Čechova 5, Letná

Obsah kurzu


Historie

Historie o mléce a mléčných výrobcích Povyprávím Vám krásný příběh, jak a proč se sýry začaly vyrábět

Základní principy

Základní principy výroby sýrů Vysvětlím základní pojmy a postupy Např. co je to startér a co je to syřidlo

Samotná výroba

Výroba jogurtů, kefíru, mléčných výrobků, másla, farmářského sýru, či lučiny

Pracovní postup

Správný výběr a použití startovacích kultur, sýření, krájení, solení, lisování, uzení, uchovávání či výpočtu síly syřidla jeho přiměřené dávky

Ochutnávka

Ochutnávka výrobků z našich kultur, ochutnávka všeho co vyrobíme

Hezký dárkový certifikát, pokud chcete kurz výroby sýrů někomu darovat...(stačí ho vytisknout a obdarovat)

Slíbený příběh, či stará legenda

Stará legenda praví, že sýr byl "vynalezen" neznámým arabským nomádem. Říká se, že měl měch naplněný mlékem, aby vydržel cestu na koni přes poušť. Po pár hodinách jízdy zastavil, aby uhasil svou žízeň, jenže zjistil že se mléko srazilo na bledou vodovatou tekutinu a pevné bílé hrudky.

Protože měch byl vyroben z žaludku mladého zvířete, obsahujícího srážecí enzym známý jako rennin, mléko tedy bylo účinně rozděleno na sýřeninu a syrovátku kombinací renninu, horkého slunce a houpavými pohyby koně.

Během 5 hodin se naučíte

  • Originální jogurt, 3 další druhy jogurtů a kefír 
  • Výroba másla
  • Balkánský sýr a čerstvý sýr
  • Receptury dalších druhů sýrů (camebert, gouda, ricotta)

Přihláška do kurzu: Výroba sýrů

Přihlašte se do kurzu nebo se nás na cokoliv zeptejte. Rádi vám na vše odpovíme.

Sýrařská legenda

Výroba sýrů je umění staré možná 10 000 let, tuto dovednost prý ovládali již staří Egypťané a…

Celý článek

Jak očkujeme mléčnou kulturou

Startovací kultura pro výrobu sýra se přidává do mléka a slouží k tomu, aby nastartovala kysání mléka…

Celý článek

Jak si vyrobit sýr cottage

Známý také jako hrncový nebo farmářův sýr, tento typ sýra je získal své jméno podle svého způsobu…

Celý článek