Známý také jako hrncový nebo farmářův sýr, tento typ sýra je získal své jméno podle svého způsobu výroby.
Je to výborný sýr sám o sobě, ale také je můžete konzumovat s ovocem.
SUROVINY
4l čerstvého mléka
100 g mezofilického startéru
1/4 tablety syřidla nebo tekutého syřidlo
POSTUP
Smíchejte 4 l mléka se 115 g startéru.
Smíchejte 1,4 tablety syřidla ve dvou lžících STUDENÉ vody. Vmíchejte směs pečlivě metlou asi tak 5 minut.
Zakryjte a odložte směs zrát asi na 20 hodin při pokojové teplotě (21°C).
Mléko by mělo ztuhnout v sýřeninu dříve než za 20 hodin, ale plných 20 hodin je třeba k rozvinutí správné chuti.
Po 20 hodinách nakrájejte sýřeninu na kostky o straně asi 1,5 cm.
Nechejte sýřeninu tuhnout dalších 15 minut.
Nyní zahřívejte hmotu během 30 minut asi na 43,5°C.
Při teplotě 43,5 C vařte dalších 45 minut.
Často sýřeninu míchejte, aby jste předešli tomu, že zmatní.
Sýřenina by se měla hodně srazit a klesnout ke dnu hrnce.
Vyložte cedník plátýnkem a slijte syrovátku.
Nechte odkapat dalších 5 minut.
Zvedněte plátýnko i se sýřeninou z cedníku a opakovaně je ponořujte do LEDOVĚ studené vody alespoň po tři minuty.
Nechte odkapat syrovátku a vložte sýřeninu do mísy.
Ochuťte sýřeninu čajovou lžičkou soli, bylinkami apod., dle chuti. Vložte sýr do neprodyšně uzavíratelné nádoby do lednice. Pokud si přejete, můžete přidat několik lžic smetany.