Jak si vyrobit sýr cottage

5.2. 2020 Veronika Lencová 1712x

Známý také jako hrncový nebo farmářův sýr, tento typ sýra je získal své jméno podle svého způsobu výroby.

Je to výborný sýr sám o sobě, ale také je můžete konzumovat s ovocem.

SUROVINY

4l čerstvého mléka

100 g mezofilického startéru

1/4 tablety syřidla nebo tekutého syřidlo

POSTUP

Smíchejte 4 l mléka se 115 g startéru.

Smíchejte 1,4 tablety syřidla ve dvou lžících STUDENÉ vody. Vmíchejte směs pečlivě metlou asi tak 5 minut.

Zakryjte a odložte směs zrát asi na 20 hodin při pokojové teplotě (21°C).

Mléko by mělo ztuhnout v sýřeninu dříve než za 20 hodin, ale plných 20 hodin je třeba k rozvinutí správné chuti.

Po 20 hodinách nakrájejte sýřeninu na kostky o straně asi 1,5 cm.

Nechejte sýřeninu tuhnout dalších 15 minut.

Nyní zahřívejte hmotu během 30 minut asi na 43,5°C.

Při teplotě 43,5 C vařte dalších 45 minut.

Často sýřeninu míchejte, aby jste předešli tomu, že zmatní.

Sýřenina by se měla hodně srazit a klesnout ke dnu hrnce.

Vyložte cedník plátýnkem a slijte syrovátku.

Nechte odkapat dalších 5 minut.

Zvedněte plátýnko i se sýřeninou z cedníku a opakovaně je ponořujte do LEDOVĚ studené vody alespoň po tři minuty.

Nechte odkapat syrovátku a vložte sýřeninu do mísy.

Ochuťte sýřeninu čajovou lžičkou soli, bylinkami apod., dle chuti. Vložte sýr do neprodyšně uzavíratelné nádoby do lednice. Pokud si přejete, můžete přidat několik lžic smetany.

  • Nadpis formuláře

    Text formuláře

  • Kategorie