Co je dobré vědět o mléku?

5.2. 2020 Veronika Lencová 1336x

MLÉKO

Sýr můžeme vyrábět z jakéhokoliv mléka užitkových zvířat. Můžeme použít čerstvé syrové (nepasterizované) kozí, ovčí či kravské mléko, mléko z obchodu od plnotučného až po odstředěné a speciální mléka z obchodů pro zdravou výživu. Jedna důležitá rada pro výběr mléka: „Čím čerstvější-tím lepší!“. Pokud nakupujete mléko v obhodě, vždy si zkontrolujte datum výroby a nespoléhejte se pouze na datum spotřeby.

Mléko můžete též zmrazit předtím než jej budete chtít zpracovat.

Složení mléka

Tuk 3.5%
Bílkoviny 3.5%
Laktóza 4.9%
Minerály 0.7%
Voda 87.4%

Typy Mléka

Syrové kravské mléko – Používá se hlavně k výrobě másla, tvrdých a italských sýrů. Někdo může mít problém s jeho dostupností.

Syrové kozí mléko – Používá se k výrobě fety a kozích sýrů. Lze ho použít pro většinu receptů. Také nebývá běžně k sehnání.

Zpracované plnotučné mléko – Je dobře použitelné ve většině receptů. Bývá homogenizováno a může vyžadovat doplnění vápníku chloridem vápenatým.

Zpracované polotučné mléko – Produkuje velmi kvalitní nízkotučné sýry, především je-li použito v receptech na krémové a měkké sýry. Opět bývá homogenizováno a může vyžadovat doplnění vápníku chloridem vápenatým. Výsledná sýrová hmota má sušší drobivou konzistenci.

Odstředěné mléko – Produkuje kvalitní netučné sýry, především je-li použito v receptech na krémové a měkké sýry. Výborné pokud jej zkombinujeme se smetanou, abychom napodobili syrové mléko. Bývá také homogenizováno a může vyžadovat doplnění vápníku chloridem vápenatým. Výsledná sýrová hmota má sušší drobivou konzistenci.

Smetana – Používá se k výrobě másla a zlepšuje obsah smetany v odstředěném mléce pro použití k výrobě tvrdých sýrů.

Nízkotučná smetana – Používá se k výrobě dezertních sýrů např. Marscapone.

Mléko z obchodu

Mléko z obchodu je homogenizované, to znamená, že kousky tuku jsou mechanicky rozbity na mikroskopické částice. Touto operací se předchází usazování smetany v mléce. Homogenizace také pozměňuje mléčnou bílkovinu. Pokud bychom tuto vlastnost nekompenzovali nepodaří se nám vyrobit dostatečně pevnou sýřeninu pro výrobu tvrdých sýrů. Pokud vyrábíme sýr cottage nebo některý z tvrdých sýrů z kupovaného mléka, musíme si připravit speciální směs. Základní recept je 1 díl smetany na 7 dílů odstředěného mléka.

CHLORID VÁPENATÝ (nepovinné)

Dalším krokem používaným ke zlepšení upraveného mléka z obchodu je přidání chloridu vápenatého a to ještě před sýřením. Přidání chloridu vápenatého nám pomůže napravit mléčné proteiny a zlepšit kvalitu sýřeniny. Použití chloridu vápenatého je popsáno u receptu.

MLÉČNÉ KULTURY

Okyselení mléka pro výrobu sýra prostřednictvím bakterií nazýváme fermentace. Pro výrobu různých typů sýra se používají určité druhy bakteriálních kultur. Tyto bakterie, také nazývané startér, jsou přidávány do mléka po pasterizaci při specifické teplotě. Poté se ponechají po určitou dobu pracovat, tato doba závisí na druhu vyráběného sýra. Během této doby bakterie konzumují laktózu (mléčný cukr). Tento biologický proces je stejný jako kvašení piva nebo vína. Během fermentace bakterie produkují kyselinu mléčnou, která sráží mléčnou bílkovinu.

  • Nadpis formuláře

    Text formuláře

  • Kategorie